
Targul de iarna din Budapesta
Targurile de iarna sunt originare din Austria si Germania si au inceput sa fie organizate inca din secolul al Xlll-lea. La inceputul sezonului rece se organizau targuri tip piete in aer liber, de unde oamenii se puteau aproviziona cu lucruri utile pentru iarna si cu produse de macelarie. In secolul al XIV-lea li se permite accesul la aceste targuri si micilor artizani si cofetari, si se deschid totodata chioscuri de unde se pot cumpara cadouri. De asemenea, tot in aceasta perioada incepe traditia standurilor cu migdale prajite sau castane coapte, ramase pana in ziua de azi.
In fiecare an, orase din intraga lume se intrec in organizarea celor mai frumoase targuri de Craciun, desi toate au aceeasi tematica, nu sunt deloc asemanatoare, oferind astfel oricarui vizitator o experienta unica.
Budapesta este unul din orasele noastre preferate in perioada Craciunului asa ca am plecat pentru cateva zile sa ne bucuram de atmosfera de sarbatori.
Ne-am cazat in apropierea faimosei strazi Vaci, sa fim aproape de locul unde este organizat targul de iarna.
Targul de iarna de la Budapesta este amenajat in centrul orasului, in Piata Vörösmarty. Aici sunt amplasate casutele din lemn, pline de culoare cu acoperisurile luminate, in care gasesti decoratiuni specifice sarbatorilor de iarna, bijuterii, ceramica, jucarii, turta dulce si o multitudine de idei pentru cadouri unice. Bradul frumos impodobit completeaza perfect atmosfera de poveste.
In mijlocul casutelor este amenajata o zona pentru pofticiosi, atmosfera festiva fiind completata de aroma de vin fiert si de mirosul deliciilor culinare. Bucataria ungureasca este recunoscuta pentru preparatele sale delicioase. Cam in orice fel de mancare gasesti ardei, ceapa, usturoi sau rosii. Simbol national – Paprika- defineste cel mai bine bucataria ungureasca. La casute am gasit preparate din carne de vita, porc, rata, deliciosul gulas (mancarea specifica a Ungariei, care ar fi de neconceput fara paprika si chimen), sarmale unguresti, carnati si langosi.
Noi am mancat cam din toate 🙂 , dar prima oara am inceput cu un langos, care este o gogoasa sarata (ca baza) peste care se pune in functie de preferinte: branza si smantana, gulas, carne de pui sau tocanita de carne cu legume. Preturile sunt intre 1500 si 2500 de forinti (aproximativ 21-36lei), in functie de topping.
Si sa nu uitam si de ceva dulce, ce altceva daca nu un kurtos kalacs de te lingi pe degete si acesta dupa preferinte: simplu sau cu nuca, scortisoara, cacao si chiar umplut cu diferite creme. Preturile fiind intre 1200 si 1500 de forinti (aproximativ 17-21lei).
La cateva strazi distanta, in fata bazilicii Sfantul Stefan am gasit un alt targ, cu un alt brad superb luminat, inconjurat de un patinoar, in jurul caruia sunt alte casute la fel de frumoase, unde gaseai preparate delicioase, dulciuri si obiecte de artizanat. In fiecare seara din jumatate in jumatate de ora, pe fatada bazilicii puteai vedea proiectii 3D cu tematica de Craciun.
*pentru calitate maxima, apasati butonul HD * 😉
Noua ne-a placut foarte mult tot ce am gasit acolo si va recomandam cu drag sa mergeti sa vizitati Budapesta in perioada sarbatorilor de iarna. Orasul este superb ziua, iar noaptea, luminile podurilor, a cladirii parlamentului si a celorlalte obiective turistice, combinate cu luminile de sarbatori fac din Budapesta un loc de poveste.
Tineti aproape, mai urmeaza articole si poze din frumoasa capitala a Ungariei 😉 .